Choď na obsah Choď na menu
 


Dejiny Spetsnaz

Dejiny

Relevantných informácií o týchto jednotkách je veľmi málo. Väčšinou sú verejnosti predkladané informácie veľmi všeobecné alebo v niektorých prípadoch cielené dezinformácie, klamstvá alebo mystifikácie. Je tomu tak preto, lebo náplň činnosti, výcvik a organizácia každej takejto jednotky podlieha prísnemu utajeniu.

Sovietske jednotky špeciálneho určenia boli pôvodne vytvorené počas druhej svetovej vojny na plnenie prieskumných a diverzných úloh v zázemí nepriateľa. Veľkou mierou sa podieľali na organizovaní partizánskej vojny na území ZSSR, ale aj v iných oblastiach východnej Európy. Počas studenej vojny boli viaceré tieto jednotky cvičené pre akcie na vyvolanie chaosu v nepriateľskom zázemí, likvidácii politických predstaviteľov protivníka, eliminácii veliteľských uzlov nepriateľskej armády, vyradenie jadrových základní a všeobecné útoky na vojenské a civilné ciele (priehrady, letiská, elektrárne atď.). Západ odhadoval počet príslušníkov Specnaz na 30 000 mužov (v dobách mieru), ktorí slúžili v sovietskej armáde a námorníctve. V dobách vojny mala mať každá poľná armáda po jednej rote Specnaz (spolu 41), jedna brigáda bola pridelená každej vojenskej flotile (spolu 4) a každé veliteľstvo bojiska malo mať k dispozícií jeden pluk (spolu 3). Ďalej jednou prieskumnou jednotkou mal disponovať každý front a flotila (spolu 20) a navyše existovalo i 16 samostatných brigád.

Jednotky špeciálneho určenia sovietskej a neskôr ruskej armády boli po skončení druhej svetovej vojny nasadené v mnohých konfliktoch ako napríklad v Afganistane, v Tadžikistane, v Čečensku, v Dagestane, v Karabachu atď. Tvorili tiež predvoj sovietskych vojsk pri invázií vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska.